CAT | ESP | ENG

Descobreix el patrimoni històric del Parc Tecnològic del Vallès!

La Masia Nova

El Parc Tecnològic del Vallès (PTV) no només disposa d’àmplies instal·lacions per organitzar esdeveniments i espais de treball adaptats a qualsevol necessitat empresarial. El PTV també compte amb un fantàstic patrimoni històric cabdal pel municipi de Cerdanyola.

 

El patrimoni històric del PTV: La Masia Vella i la Masia Nova

La Masia Vella i la Masia Nova són dues construccions arquitectòniques catalogades pel consistori de la ciutat. Les construccions pertanyen a l’època medieval i vuitcentista, respectivament. Ambdues conformaven les anomenades masies de Can Fatjó del Molí. Actualment, es troben perfectament integrades en el Parc i a disposició d’empreses i professionals. A més, les masies es poden organitzar tota mena d’activitats empresarials en un entorn únic i inigualable.

El nom de les masies de Can Fatjó del Molí és conegut fins als nostres dies. Malgrat que fa segles que es va perdre la construcció del molí, molt a prop de l’actual riera de Sant Cugat.

 

La Masia Vella: el negoci familiar vitivinícola

La Masia Vella del PTV

De la Masia Vella es conserven dades manuscrites del segle XV i se sap que la seva activitat agrícola va finalitzar en el segle XX. La seva estructura inicial es va engrandir al llarg de la història. Aquesta ampliació es va fer a través de la compra de masos més petits i matrimonis acordats. La Masia Vella va arribar a ser un dels masos més importants del Vallès.

Al llarg dels anys, els camps de la masia van albergar conreus de vinya i cereals. De fet, la mistela de Can Fatjó es va convertir en un dels vins més apreciats pels rectors de Catalunya. També van recuperar-se de la terrible fil·loxera que va assolar tot el Vallès amb l’empelt de ceps d’origen americà.

Part de la família Fatjó es va instal·lar a Santa Clara, Califòrnia, entorn el 1870 per continuar el negoci familiar vitivinícola. És molt possible que les palmeres i la sequoia de les masies sigui testimoni d’aquesta aventura americana.

L’edifici conserva trets dels masos del segle XV, com la porta principal de punt rodó, dues finestres gòtiques i la torre de guaita.

 

La Masia Nova: el retorn de la família Fatjó a Cerdanyola

La Masia Nova del PTV

La Masia Nova, aquesta va ser construïda per Domènec Fatjó i Tintoré en el 1881, al costat de la Masia Vella. La nova construcció va suposar el retorn de la família Fatjó a la nova casa pairal de Cerdanyola.

Dins del patrimoni arquitectònic i cultural que representa, cal destacar l’enrajolat decoratiu de la gran entrada de la planta baixa i que arriba fins a la meitat de l’alçada total. Una decoració característica i molt bé conservada.

El conjunt de les masies de Can Fatjó del Molí va ser transformat en l’actual Parc Tecnològic del Vallès, a través de la urbanització feta pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

Ambdues masies, juntament amb l’edifici del Centre d’Empreses de Noves Tecnologies, són els emblemes del Parc Tecnològic del Vallès, que considera tot un honor poder gaudir, mantenir i conservar un llegat històric tan important i significatiu per a Cerdanyola.